vlag-amsterdam

De oorsprong van de drie Amsterdamse kruisen

De iconische Amsterdamse kruisen staan centraal in het wapen van Amsterdam en het logo van Deadstock Amsterdam. Maar waar komen deze kruisen vandaan en waar staan ze voor? Hieronder lees je alles wat je hierover moet weten.

 

De drie kruisen heten Andreaskruisen, naar de apostel Andreas. Die naar verluid een marteldood zou zijn gestorven aan een dergelijk kruis. Andreas was één van de twaalf apostelen van Jezus en de zoon van Johannes de Doper. Nadat hij door zeven soldaten was afgetuigd met zwepen werd hij aan het X-vormige kruis gekruisigd om zijn lijden te verlengen. Het diagonale kruis betekent een langere lijdensweg dan het traditionele kruis, waaraan zijn meester Jezus is gestorven.

 

Er wordt ook  beweerd dat de kruizen staan voor de drie grote plagen die Amsterdam in het verleden hebben geteisterd. Namelijk de pest, water en vuur. Maar dit lijkt mij sterk gezien het wapen al heel lang bestaat en deze plagen een negatieve klank hebben, waardoor het niet logisch is om ze op te nemen in het wapen van de stad.

 

Tegenwoordig zijn de kruisen het beeldmerk van Amsterdam en worden ze overal gebruikt. Elke Nederlander kent de paaltjes in Amsterdam, de zo genoemde Amsterdammertjes. Maar ook in bushaltes, het logo van de gemeente Amsterdam en vele andere merken die zich identificeren met Amsterdam maken gebruik van het Amsterdamse beeldmerk.

deadstock-amsterdam-amsterdammertjes
gemeente-amsterdam
voorbeeld-voor-kruisen

Deadstock en de drie kruisen

Deadstock Amsterdam is trotst op Amsterdam en dit laten we graag zien! Mede daarom vind je de kruisen terug in het logo. Maar ook omdat het aansluit bij ons motto, keep it simple. De kruisen zijn krachtig, simpel en herkenbaar. Precies waar wij voor staan, heerlijke kleding en accessoires met een krachtige uitstraling.

 

Hieronder zie je hoe de drie kruisen in onze producten terugkomen.